Back

E-modules

Een e-module is een manier om leermateriaal online vorm te geven. Kenmerkend is dat de stof op een aantrekkelijke, afwisselende manier wordt gepresenteerd, bijvoorbeeld door video’s, foto’s en illustraties. Daarnaast gaat de lerende actief aan de slag met de stof, door interactieve vragen en opdrachten. Het grote voordeel van een e-module is de flexibiliteit die deze leervorm met zich meebrengt. Dit vergroot de kans op succes, omdat de lerende zelf bepaalt in welk tempo, waar en wanneer hij/zij met de leerstof aan de slag gaat. 

E-modules andere instellingen uitklapper, klik om te openen

Nieuwe e-modules uitklapper, klik om te openen

Heb je behoefte aan een e-module over jouw vakgebied en is deze nog niet beschikbaar? Dan ben je bij de afdeling Technologie en Leren (TEL) aan het goede adres. Afhankelijk van je wensen kun je zelfstandig aan de slag met de ontwikkeling van een e-module, of hierin begeleiding krijgen van de onderwijskundigen en ontwikkelaars van TEL. 

Zelfstandig ontwikkelen uitklapper, klik om te openen

Wil je snel aan de slag, heb je enige didactische kennis en vind je het leuk om zelf een e-module te ontwikkelen? Bekijk welke tools er voor jou beschikbaar zijn.


XerteGrasplePluvoH5P
Opleiders UMC Utrecht Academie


x
Opleiders MVO


x
Docenten universitaire opleidingenxxx
Scholings-
deskundigen



x

Xerte

Xerte is een open source 'auteurstool'. Je kunt lesmateriaal ontwerpen en online zetten zonder daarvoor een grote kennis van programmeertalen te moeten hebben.

Xerte wordt aangeboden en ondersteund door de Universiteit Utrecht: https://educate-it.uu.nl/tool/e-modules-ontwikkelen/ 

Grasple

Grasple is een tool om eenvoudig e-modules te maken. Er is ook een database van statistiek- en wiskundemodules beschikbaar voor hergebruik.

Grasple wordt aangeboden en ondersteund door de Universiteit Utrecht: https://educate-it.uu.nl/tool/statistiek-oefenen/

Pluvo

Pluvo is een laagdrempelige 'auteurstool'. Met Pluvo maak je op een gemakkelijke manier overzichtelijke e-learning met veel verschillende interactiemogelijkheden. Iedereen kan zelf een prachtige e-learning maken met deze veelzijdige tool! Wil je met Pluvo zelf e-learning ontwikkelen? Dan staat het onderwijskundig team van Onderwijs Technologie klaar om je te ondersteunen.

Gebruik het aanvraagformulier intakegesprek ontwikkelen e-module als je gebruik wilt maken van Pluvo.

H5P

H5P staat voor HTML 5 Package. Het is een plug-in beschikbaar in ULearn, Mijn Academie en het LLL-platform waarmee je interactieve inhoud kan maken, zoals interactieve video's, presentaties, mini-games, quizzen en meer. Kijk op h5p.org voor meer informatie.

Gebruik het aanvraagformulier intakegesprek ontwikkelen e-module als je gebruik wilt maken van H5P.

Richtlijnen

Bij het ontwikkelen van een eigen module moet je aan veel zaken denken. Gebruik daarom de pagina met algemene richtlijnen voor het ontwikkelen van online content, o.a. over schrijven voor beeld.  

Samen met TEL ontwikkelen uitklapper, klik om te openen

Vind je het fijn om te sparren over de beste opzet voor een effectieve, aantrekkelijke module? En wil je de e-module graag laten ontwikkelen door een ervaren e-module ontwikkelaar? Dat kan! 

E-module in Storyline

Wil je veel leerstof verwerken in een e-module (>30 min doorlooptijd), meerdere parallelle paden met leerstof in één e-module verwerken en/of heb je specifieke wensen voor interacties in de module? Dan is dit in de meeste gevallen enkel mogelijk in Storyline. Je gaat aan de slag met een projectteam dat bestaat uit een onderwijskundig projectleider, een expert storytelling en een applicatieontwikkelaar. Bovendien ondersteunen we bij de productie van video’s, foto’s, animaties en/of illustraties. Met het projectteam ga je aan de slag om jouw wensen om te zetten in een ontwerp. De applicatieontwikkelaar bouwt vervolgens de e-module in Storyline. Dit traject duurt gemiddeld 4 tot 6 maanden. 

Aan de slag! uitklapper, klik om te openen

Ben je enthousiast geworden? Leuk! Vraag een intakegesprek aan waarin we jouw wensen verder verkennen en daarbij de beste oplossing kiezen. Binnen 2 werkdagen na je aanvraag nemen we contact met je op. 

Aanvraagformulier intakegesprek ontwikkelen e-module

Contact uitklapper, klik om te openen

Heb je vragen of wil je advies over e-modules? Neem contact op met de coördinator e-modules, Job Slagter, via e-modules@umcutrecht.nl.

Thank you for your review!

Has this information helped you?
Please tell us why, so that we can improve our website.